Jacob fandt venner og fik sin eksamen på Sputnik STU

Jacob Grandt kom fra to år på efterskole, hvor han valgte det faglige fra. Da han startede på Sputnik STU ville han gøre sin afgangsprøve færdig.

”Jeg kunne ikke lave lektier i Folkeskolen, så jeg gik ud i 8. klasse og tog på efterskole. På Sputnik startede jeg på den studieforberedende linje. Man har ét fag ad gangen, så man ikke bliver stresset over at tage tre fag på en gang.”

Man skal selv arbejde for det sociale

På halvandet år fik Jacob sine eksamener i dansk, engelsk og matematik på D-niveau. Nu går han på eSport-linjen, men det sociale fylder også meget for en 19-årig fyr som Jacob:

”Jeg kan godt lide alle de ting, man kan lave – når vi har eSport og mødes i klub. Man får nogle venner, det kan jeg godt lide.”

Man skal dog også arbejde for at venskaberne kommer, fortæller Jacob:

”Det er ligesom alle andre steder, man skal gøre noget – snakke og sige hej og spørge, om de vil med. Underviserne gør også lidt, uden man rigtigt opdager det, men man skal også gøre noget selv. Fx tog vi i forgårs til Bastard Cafe, som er en brætspils-cafe inde i byen.”​

”Der er ikke så meget, der er svært mere. Hvis man har problemer, så får man den hjælp, man har brug for, fra sin kontaktlærer. Det hjælper meget, så det ikke er så uoverskueligt.”​​

– Jacob Grandt, studerende

Praktik hjælper med at finde ud af, hvad man vil

I fritiden tager Jacob billeder, og han viser en flot række fotos på telefonen fra Christianshavn. Han cykler på mountainbike og spiller computer. Men fremtiden er han endnu usikker på.

For at give de unge erfaring med at arbejde, kommer man i praktik på sin STU.

”Jeg har været i to praktikker indtil videre. Hos en snedker og med en filmoptagelse til reklamefilm. Begge dele var spændende, men er du gal, de arbejdede meget på filmoptagelsen. På et tidspunkt gik jeg med to kufferter, og i den ene var der linser til en kvart million.”

Jacob fortæller, at praktikken hjælper til at finde ud af, hvad man vil og ikke vil. Derfor er det, som han udtrykker det ”meget fedt med praktikker.”

”Jeg vil gerne tage HF-Inklusion på 3 år. Det er svært at komme ind, så jeg må finde alle de skavanker, jeg har,” griner han. ”Når man har en HF, kan man sige: hvad vil jeg så? Man lærer at studere og er ikke låst fast i noget. Hvis man virkelig ikke kan lide at studere, så ved man også, at man ikke skal videre på universitetet.”

Hvis man har problemer, får man hjælp

Til sommer er Jacob færdig på STU’en. Han vil gerne blive ved med at komme i Klub, som også er åben for tidligere studerende. ”Der er ikke så meget, der er svært mere. Hvis man har problemer, så får man den hjælp, man har brug for, fra sin kontaktlærer. Det hjælper meget, så det ikke er så uoverskueligt.”​

Fem hurtige til Jacob

1. Hvad er det vigtigste, du har lært fagligt?
Jeg har taget min 10. klasse og gået til eksamen. Det har jeg aldrig prøvet før.

2. Hvad er det vigtigste, du har lært om dig selv?
Hvor meget jeg kan klare af sociale ting og venskaber – og at vide med mig selv, når jeg ikke gider mere. Det er svært for mig at stoppe med ting. Det er jeg blevet bedre til.

3. Hvad har været det sjoveste på STU’en?
Det er de venner, man har fået. Nogen man kan snakke med og mødes med i weekenden.

4. Hvad har været det sværeste?
Det var fagene og så at kende sig selv. Vide hvornår man skal stoppe.

5. Har du et råd til andre studerende, der skal starte på STU?
Prøv at være med i aktiviteterne og sige ja. Hvis man ikke har det særlig godt med fx at gå ud på en cafe, så prøv alligevel. Så bliver tingene meget nemmere. Også selvom man synes det er kedeligt.

Læs også: Interview med Kenneth fra Sputnik STU i Hillerød

Er Sputnik STU noget for dig?

Kom i en uforpligtende praktik på uddannelsen, inden du beslutter dig.​

Har du spørgsmål?

Leder Mie Helslev

T: 20 31 21 88

E: MHR@skolensputnik.dk

Souschef Morten Gericke

T: 26 34 42 83

E: MGE@skolensputnik.dk

Nyhedsbrev

Få nyt fra Sputnik i din indbakke.

Ved tilmelding får du 25 % på
Sputniks Redskabskatalog.

Tilmeld nyhedsbrev