Vælg mellem seks forskellige linjer
Fokus på dig og din udvikling
På denne side kan du dykke ned i vores linjefagskatalog. Fælles for alle vores linjefag er, at der er fokus på din faglige, sociale og personlige udvikling.
Vi har desuden fokus på at bygge bro til livet på den anden side af STUen. Det vil sige vi hjælper dig til at blive mere selvstændig og selvhjulpen og til at afklare dine styrker og kompetencer.
Al linjefagsundervisning på Sputnik STU er praktisk funderet og individuelt tilpasset. Du har mulighed for at prøve forskellige linjefag af i løbet af din tid på Sputnik STU.
Hvem henvender linjen sig til og hvad kan du forvente?
Erhvervsrettet linje henvender sig til dig, der har interesse i at afprøve forskellige erhverv, udvikle din arbejdsevne og få afklaret dine støttebehov. Mange drømmer om at få et arbejde inden for håndværk, lager eller butiksarbejde efter endt STU.
Erhvervsrettet linje giver mulighed for et anderledes læringsmiljø, hvor de studerende arbejder praktisk og tilegner sig viden under individuelt tilpassede rammer.
De studerende på Erhvervsrettet linje har forskellige interesseområder, der spænder over dyr, butik, lager, håndværk m.m. Vi har en række forskellige praktiksamarbejdspartnere, hvilket betyder, at vi kan imødekomme et spektrum af interesser.
Vores samarbejdspartnere tæller blandt andre Skolen på Landet (landsted), Conzept (tømrer/mekaniker/snedkervirksomhed), Silvan, Park Café (Frederikssund), Faraos Cigar (Lyngby) samt andre virksomheder med forskellige specialer og opgavetyper.
Hvad lærer du på linjen rent fagligt?
På Erhvervsrettet linje får du nogle fagspecifikke kompetencer, der kvalificerer dig til at videreuddanne dig, eller til at arbejde inden for fagområder som for eksempel:
- Landbrug
- Butik og service
- Dyrehold
- Håndværk
- Køkken
Den faglige undervisning på Erhvervsrettet linje er baseret på praktisk arbejde, herunder gruppepraktikker, individuelle praktikker og virksomhedsbesøg.
Vi arbejder også med færdigheder i forhold til ”Gør-det-selv” arbejde som f.eks. værktøjskendskab, malerarbejde, opsætning af lamper, hylder og andre praktiske opgaver i forhold til at skulle bo alene.
Sideløbende med den praktiske faglighed tilbyder vi skolefagligt vedligehold i dansk, engelsk og matematik.
Hvilke nogle sociale og personlige kompetencer udvikler du?
Indholdet på Erhvervsrettet linje er også af almen dannende karakter, der er rettet mod den studerendes personlige og sociale udvikling.
Vi øver færdigheder så som:
- Kommunikation
- Samarbejde
- Mentalisering
- Problemløsning
Arbejdet med sociale og personlige færdigheder tager afsæt i forskellige øvelser både på STUen og i gruppepraktikker. For eksempel arbejder vi med samarbejdsøvelser, debatter, brætspil, hesteassisteret læring, klassedynamikker, pausekompetencer m.m.
Alt sammen med henblik på at ruste de studerende både socialt og personligt til arbejdsmarkedet eller videre uddannelse.
Hvem henvender linjen sig til og hvad kan du forvente?
eSportlinjen er for dig, der interesserer dig for gaming og konkurrence. Dig, der ønsker at blive en dygtigere eSportsudøver samtidig med at du udvikler dig socialt og personligt.
eSport er en disciplin, der i høj grad handler om sunde vaner og dedikeret træning, hvilket kan sammenlignes med andre sportsgrene. På eSportlinjen arbejder vi derfor både med at blive bedre rent spilteknisk, men også med alt dét omkring spillet, der påvirker, hvordan vi præsterer. Fx kost, motion, søvn, sociale relationer, selvforståelse m.m.
Som studerende på eSportlinjen får du en seriøs og spændende tilgang til eSport og du kan forvente at udvikle dig både spilmæssigt og personligt. Du bliver en del af et holdfællesskab, hvor alle har en vigtig og uundværlig rolle.
Mange af de færdigheder, vi udvikler og opøver på eSportlinjen, er direkte overførbare til andre livskontekster, hvad enten det er studieliv, arbejdsmarked eller privatlivet.
Hvad lærer du på linjen rent fagligt?
Undervisningen på eSportlinjen er baseret på Counter-Strike Global Offensive (CS:GO), League of Legends (LoL) og Rocket League (RL).
Vi arbejder med:
- Mekaniske tilgange og spiltekniske færdigheder
- Spilteori
- Målsætning, strategi og planlægning
- Analyse og evaluering
- Effektiv kommunikation
- Bevægelse, krop og reaktionsevne
Hvilke nogle sociale og personlige kompetencer udvikler du?
Når du dyrker eSport, styrker du også dine sociale og personlige kompetencer i kraft af at du er en del af et hold, der skal planlægge, kommunikere, analysere, evaluere og håndtere stressende spilsituationer sammen.
På eSportlinjen udvikler du dig både som del af en gruppe og individuelt. Du vil opnå redskaber til at arbejde konstruktivt på mål, strategier og forbedring af egen rolle i forhold til en opgave.
Vi bruger evaluering som en fast bestanddel i undervisningen til at gå tilbage og kvalificere mål samt udvikle bedre strategier til løsning af problemer/opgaver og udvikling af potentialer.
Den personlige og sociale udvikling på eSportlinjen beror særligt på:
- at øve kommunikation og samarbejde
- at finde sin plads på et hold
- at give og modtage konstruktiv kritik til og fra sine holdkammerater
- at se ud over sig selv og være en del af et hold
- at kigge realistisk på sig selv i forhold til styrker og udviklingspotentialer
- at håndtere stressende situationer
- at træne koncentration og udholdenhed
- at tage vare på sin fysiske og mentale sundhed, herunder kost og søvn.
Hvem henvender linjen sig til og hvad kan du forvente?
HF-Praktiklinjen (forkortet HF-P) er for dig, der drømmer om at tage en uddannelse eller måske blot ønsker afklaring i forhold til, om en uddannelse er det rigtige for dig.
HF-P giver dig en smagsprøve på, hvordan det er at tage en gymnasial uddannelse i trygge og overskuelige rammer.
Vi har et tæt samarbejde med VUC Nordsjælland, og det er undervisere herfra, der står for den faglige undervisning på linjen. Herudover deltager personale fra Sputnik STU som pædagogisk støtte i undervisningen og pauserne.
Hvad lærer du på linjen rent fagligt?
På HF-P har du mulighed for at læse HF-enkeltfag med særlig støtte. Vi udbyder et fag på C-niveau pr. halvår og undervisningen foregår på små hold med ca. 10-15 studerende.
Gode almene studiekompetencer er ved siden af gode faglige studiekompetencer forudsætninger for at kunne gennemføre en uddannelse. På HF-P arbejder vi derfor også med almene studiekompetencer så som:
- Notatteknik
- Samarbejde
- Planlægning af tid
- Motivation
- Skrevne og uskrevne sociale regler i en klasse
Der er mulighed for at afprøve en simuleret eksamenssituation (prøveeksamen), hvorved du kan øve eksamensteknik og den eksamensform, der benyttes på HF-IN. Det er en underviser fra HF-IN, VUC Nordsjælland, der agerer censor i den forbindelse.
Der er også mulighed for at aflægge officiel eksamen på VUC med den faglige underviser fra Sputnik STU og en ekstern censor.
Hvilke nogle sociale og personlige kompetencer udvikler du?
På HF-P har vi sideløbende med den skolefaglige undervisning også forløb, der læner sig op ad ADL (Almen Daglig Livsførelse), og som bidrager til din sociale og personlige udvikling.
Forløbene kan for disse fire overskrifter:
- Ungdomsliv
- Ung borger i samfundet
- Bolig og husholdning
- Uddannelse og arbejdsliv
Hvem henvender linjen sig til og hvad kan du forvente?
Medielinjen er for dig, der interesserer dig for film eller serier, sociale medier, fotografi, plakatkunst og grafisk design, og som måske endda overvejer at søge på FGU Medier & Kommunikation eller tage en erhvervsgrunduddannelse indenfor film, foto eller som mediegrafiker. Linjens undervisning udvikler og styrker dig, så du bliver mere selvstændig og parat til ungdoms-/voksenlivet.
Vi arbejder i to spor med enten FILM eller GRAFISK DESIGN.
Hvad lærer du på linjens to spor?
FILM arbejder både teknisk og fortællermæssigt med at lære grundprincipper i filmproduktion. Du får erfaring med klippeprogrammet Premiere Pro og håndtering af professionelt optageudstyr (kamera, lys og lyd). Du kommer til at have mange forskellige funktioner både foran og bagved kameraet – men ingen uden støtte og oplæring. Du lærer at vise dine film for andre og give og modtage feedback. Vi arbejder med serieformat, kampagnevideo, musikvideo, kortfilm og podcast.
GRAFISK DESIGN arbejder med visuel kommunikation og markedsføring. Vi laver plakater, brochure, skilte, visitkort mm. for både interne og eksterne kunder. Som elev vil du opleve at være med helt fra en opgaves start til slut. Du får prøvet at være med til første kundemøde, får erfaring med at kortlægge en kundeprofil og udarbejde et brand, øvelse i at indhente inspiration og ideudvikle, lave grafiske udkast og sammen med de andre elever give og modtage feedback, alt imens du lærer om faget. Vi arbejder i programmerne: Photoshop, Illustrator og inDesign.
Efter endt forløb vil du stå tilbage med din helt egen portfolio, som indeholder produkter (film eller grafiske produkter), som er produceret i forbindelse med undervisningen, og som afspejler de faglige kompetencer, du har opbygget i løbet af dit linjeforløb.
Hvad lærer du på linjens fællesundervisning?
Hver morgen har vi morgenmøde på linjen – enten fælles eller opdelt i spor – hvor vi gennemgår dagen og hører, hvad det andet spor er i gang med at lave.
Hver tirsdag eftermiddag har vi social tid, hvor vi laver sociale aktiviteter – lige nu er en gruppe elever i gang med at spille Dungeons & Dragons.
Hver onsdag har vi undervisning i ADL på tværs af de to spor. Vi tilrettelægger undervisningen i temaer. Det kan handle om ”at flytte hjemmefra”, ”at få nye venskaber”, ”at søge arbejde” eller at benytte rejseplanen.dk, borger.dk, NemID, skat.dk.
Hver torsdag eftermiddag har vi undervisning i fagligt vedligehold, som vi knytter til det faglige indhold på de to spor. Fx at genkende genretræk og filmiske virkemidler i en kortfilm, at træne ordklasser gennem korte skriveøvelser, at læse korte tekster højt for hinanden, at forstå video formater (fx 16:9 eller 1:1), at spejle geometriske figurer, at skalere op og ned i målestoksforhold. Eller at læse og oversætte engelske sangtekster for hinanden.
Hvem henvender linjen sig til og hvad kan du forvente?
Studierettet linje henvender sig til dig, der ønsker at færdiggøre folkeskolens afgangseksamen eller opkvalificere dine faglige kompetencer i dansk, engelsk eller matematik.
Prøverne kan tages på G-niveau (9.kl.) og D-niveau (10.kl.) i dansk, engelsk og matematik og aflægges hos vores samarbejdspartner HF&VUC Nordsjælland med støtte fra underviserne fra linjen. Vi udbyder prøver i fagene hvert halve år.
På linjen vil der både være mulighed for at deltage i fælles tavleundervisning i de forskellige fag, men også en mulighed for at kunne trække sig til et andet lokale og arbejde selvstændigt med sit eksamensprojekt.
Hvad lærer du på linjen rent fagligt?
På studierettet linje arbejder vi målrettet med grundfagene dansk, engelsk og matematik med henblik på faglig opkvalificering, vedligehold og eksamensparathed.
Hvilke nogle sociale og personlige kompetencer udvikler du?
Undervisningen på Studierettet linje er også af almendannende karakter, der er rettet mod den studerendes personlige og sociale udvikling.
På studierettet linje øver vi færdigheder såsom:
- Studieteknik
- Gruppearbejde
- Holdundervisning
- Fremlæggelse
- Stresshåndtering og eksamensangst
- Debat og meningsudveksling – med udgangspunkt i nyheder, verdensbegivenheder og aktuelle emner
- Faglig fordybelse
Desuden benytter vi os af brætspil, film, gåture og cafébesøg som en ramme omkring det sociale. Det handler om at skabe et rum, hvor de studerende har et fælles tredje, som gør det nemt at samles og kommunikere med hinanden.
Hvem henvender linjen sig til og hvad kan du forvente?
Wellnesslinjen er for dig, der gerne vil arbejde med kundebetjening, lære at drive en forretning og vide mere om krop og sundhed.
I løbet af din tid på wellnesslinjen vil du dygtiggøre dig inden for:
- Ansigtsbehandlinger, wellnessbehandlinger, negleteknik, massage og hårpleje.
- Teoretisk viden om hygiejne, sundhed og behandlinger.
- Afspænding, meditation, kropsforståelse og fysisk træning inden for forskellige sportsarter.
- Kundebetjening, service, indkøb og rengøring.
Som studerende er du meget aktiv i undervisningen. Vi har vores egen klinik, som hedder ”Our Wellness Space”. Du lærer at udføre behandlinger, og du lærer, hvordan man smalltalker med kunderne, så de får en god oplevelse.
En gang om ugen starter vi dagen med afspænding eller drømmerejse som får kroppen til at slappe af og blive klar til dagen. Vi har et rart miljø hvor der er tid til fordybelse med omsorg og respekt for hinanden.
Linjen henvender sig både til drenge og piger.
Hvad lærer du på linjen rent fagligt?
I den teoretiske undervisning får du viden om, hvordan behandlingerne og produkterne virker, og du lærer om vigtigheden af en sund livsstil, egenomsorg og hygiejne.
Du kommer også til at stifte bekendtskab med fremstilling af egne skønhedsprodukter produkter.
Du får lov til at prøve behandlingerne selv og at øve dig på dine medstuderende. Når du har fået god erfaring, kan du også lave behandlinger på klinikkens interne kunder.
Linjen simulerer en privat klinik med aftaler, behandlinger, betaling m.m. På den måde får du som studerende en forsmag på, hvordan det er at arbejde som fx kosmetolog, frisør, negletekniker, massør og lignende.
Du vil også stifte bekendtskab med maskiner inden for skønhedsbranchen.
Du vil komme på korte besøg og tilegne dig viden om forskellige virksomheder inden for sundhedsuddannelserne.
Hvilke nogle sociale og personlige kompetencer udvikler du?
På linjen arbejdes der med sociale kompetencer så som:
- evnen til at tale med fremmede om dagligdags emner.
- evnen til at repræsentere en linje og fx vise rundt eller byde velkommen.
- evnen til at samarbejde omkring en opgave.
- evnen til at indgå i et socialt og fagligt arbejdsfællesskab.
Ligeledes arbejdes der med personlige kompetencer så som:
- at have god egenomsorg og god personlig hygiejne.
- at have bevidsthed om, hvordan man fremstår over for andre.
- at finde ro i kroppen.
- at arbejde selvstændigt og sammen med andre.
- at kunne følge en beskrivelse f.eks. af en behandling som du skal udføre i praksis.
Nyhedsbrev
Tilmeld nyhedsbrevFå fagartikler
, kursustilbud
, invitationer til gratis temaaftener
samt; historier om Sputniks børn og unge
.