Et nyt samarbejde mellem Sputnik STU og Conzept giver unge mulighed for at tage en boglig del i Sputnik og samtidig lære et håndværk i Conzept.

Conzept er en socialøkonomisk tømrervirksomhed, STU og erhvervsskole i Freerslev ved Hillerød. Her bygger de unge annekser og møbler og får praktisk erfaring med håndværksfagene.

Erhvervsafklaring til håndværkerfag

”De kommer igennem tømrer, murer, maler og snedker, ligesom på grundforløb 1, hvor man prøver det hele af. Så kan de fx få inspiration til at gå i tømrerlære,” fortæller daglig leder Jesper Kaag, som selv er uddannet tømrer og socialpædagog. Undervisningen også foregår ude på Conzept byggepladser, hvor der er 15 ansatte tømrere, malere og elektrikere.

Nogle unge lander i et limboland, fordi de har brug for det boglige og kompetencebeskrivelserne, men samtidig har lyst til at bruge hænderne. I samarbejdet mellem Conzept og Sputnik kan de få begge dele.

Et eksempel er Jesper Holm, som gik de første to år på Sputnik og tog dansk og engelsk-eksamen. Herefter var han i praktik hos Conzept og blev overflyttet det sidste år. Andre unge har 2 dage hos Conzept og 3 hos Sputnik eller omvendt igennem hele STU’en.

Læs Jesper Holms historie:
“Jeg har brug for matematikken som tømrer”

”Lige nu bygger vi annekser, for så kommer de unge mange faser igennem,” fortæller leder Jesper Kaag, ”det seneste anneks har vi lige sendt til Roskilde til et privat hjem – en teenager, der skal have sit eget sted. Det giver mening for drengene, at det bliver brugt til noget. Når vi har matematik, så er det for at kunne beregne vinkler. Vi bruger det til noget med det samme.”

En del af en håndværkerkultur
Han fortsætter: ”Vi er glade for samarbejdet med Sputnik, fordi vi kan noget forskelligt. Sputnik er et stort sted, og der er styr på formalia. Vi er ikke så store, og vi er specifikke på tømrerdelen. Hos os bliver man en del af en håndværkerkultur. Det er ikke ’bare’ skole, man er en del af noget større.”

Leder af Sputnik STU i Hillerød, Torbjørn Berg supplerer: ”Lidt forsimplet sagt, så har Conzept et godt håndværkerapparat, og Sputnik har et godt skoleapparat. Vi får unge med ASF, der kan bygge huse, og vi finder en god løsning for de studerende, der har en mere ekstrovert adfærd. Så samarbejdet tager udgangspunkt i, hvad der giver mening for den unge.”​

”Lidt forsimplet sagt, så har Conzept et godt håndværkerapparat, og Sputnik har et godt skoleapparat. Vi får unge med ASF, der kan bygge huse, og vi finder en god løsning for de studerende, der har en mere ekstrovert adfærd. Så samarbejdet tager udgangspunkt i, hvad der giver mening for den unge.”​
– Torbjørn Berg, STU-leder