Sputnik STU i København giver nu gaming-interesserede unge mulighed for at kombinere eSporten med nye kompetencer i kommunikation, samarbejde og strategi. Sputnik har åbnet Danmarks første eSport-linje på STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse).

Gaming bliver ofte forbundet med usund livstil og inaktivitet, men eSportlinjen i Sputnik bliver et rum uden energidrikke, sodavand, chips og slik. Her er fokus på at dyrke en sport og en del af dygtiggørelsen er arbejde med kost, søvn og motion.

”Vi vil gerne imødekomme de unge, der interesserer sig for eSport, og tilrettelægge en linje, hvor vi tager sporten seriøst, men også har fokus på sociale, kommunikative og personlige udfordringer,” fortæller underviser Hans Martin Hansgaard. Han er uddannet lærer og spiller selv under gamertagget HankMagic. Han fortsætter:

”Vi vil bruge eSport som motivationsfaktor til at få de unge ind på en uddannelse og arbejde med sig selv. Man kan ikke udnytte hele sit potentiale inden for eSport uden at arbejde med kommunikation, kost, fitness, vedholdenhed og døgnrytme. Motivationen kommer fra eSporten, som på den måde både er mål og middel.”

Hvilke kompetencer arbejder de unge med?

Undervisningen tager udgangspunkt i den unges uddannelsesplan, og vi arbejder med faglige, sociale og personlige mål.​

Faglige kompetencer
Strategi og analyse

Hvordan sætter vi det bedste hold?
Hvad er vores styrker og svagheder?
Målsætning personligt og for holdet.
Analyse af egne, holdets og andres kampe.

IT-kompetencer

Vedligehold og opbygning af gamer pc’er.
Mekanisk træning.
Orientering i hardware og systemer.​

Personlige kompetencer
Personlig udvikling

Temperament.
Modtage konstruktiv kritik.
Dedikation, vedholdenhed og ansvar.
Håndtering af stress og nederlag og tage ved lære af fejl.

Træning og dagsrytme

Fysisk træning.
Mental træning og udholdenhed.
Kost og søvn.

Planlægning

Arrangere turneringer.
Design af teamtøj.
Oprydning og rengøring af lokale.​

Sociale kompetencer
Kommunikation og ledelse

Organisation af holdet.
Samarbejde på holdet.
Hvem leder og fordeler slaget?
Hvordan udvikler vi en effektiv måde at kommunikere på?

Online-adfærd

Digital mobning.
Trolling og Bad Mouthing.
Digital takt og tone.
Sociale medier.
Streaming.​

​Praktik og eksterne samarbejdspartnere

Som studerende på Sputnik STU´s eSport linje vil det være muligt at komme i praktik i institutioner og på arbejdspladser hvor eSport er i fokus. Det kan være ungdomsklubber, netcafeer, spiludviklingsfirmaer, eSports-foreninger eller besøg på andre uddannelsesinstitutioner, hvor der dyrkes eSport.

”eSport er stort og bliver større og større. Rigtigt mange af vores unge bruger deres fritid på eSport, og de er dygtige mekanisk og teknisk, og under de rette betingelser og med guidning og støtte kan de blive endnu bedre og samtidig få udvidet deres faglige, sociale og personlige kompetencer,” fortæller Hans Martin Hansgaard.​

eSport for nybegyndere

​Er det en sport?
Ja, det bliver anerkendt som en sport og defineres som en holdsport. eSport-klubberne er ofte i regi af større etablerede sportsklubber; f.eks. har FCK et eSports-hold.

Hvad spiller man?
Man spiller forskellige strategispil på computeren. I Sputnik vil vi f.eks. fokusere på CS:GO, Overwatch, League of Legends og HearthStone.

Hvad kræver det?
Det kræver gamerudstyr, etableringen af et hold, IT-kompetencer og sociale og personlige kompetencer som f.eks. kommunikation, samarbejde og overblik. Herudover kræver det god fysisk form, for at kroppen er klar til at reagere hurtigt og kontrolleret.​

Individuelt skema

De studerende får et almindeligt STU-skema med seks timers eSport på linje om ugen og to timers fitness som valgfag. Herudover får de studerende undervisning på fagbånd, kulturfag og faget ’Viden om’, ligesom de får samtaler med en fast tilknyttet underviser og mulighed for et ekstra valgfag.
Herunder er et eksempel på, hvordan et opstartsskema kunne se ud:

​Et skema på SputnikSTU er altid individuelt tilrettelagt efter modenhed, kvalifikationer og interesser.​

Hvem kan blive optaget?

Sputnik STU er en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge mellem 16 og 25 år med autisme eller særlige behov. Læs mere om målgruppen.
For at blive optaget skal man visiteres igennem sin kommune / UU-vejleder. Læs mere om visitation.

Vil du vide mere?

Kontakt
Souschef Morten Mariendal
mma@skolensputnik.dk
40 95 44 10

Måske kommer nogle af eSportens nye stjerner fra Sputnik STU – vi tror det!