STU – VEJEN TIL DELTAGELSE. I juni i år blev der vedtaget en ny lov om ungdomsuddannelser til unge med særlige behov. Loven skal sikre øgede rettigheder til de studerende, herunder retten til etablering af elevråd. Derfor vil SUMH (Sammenslutningen af Unge Med Handicap) i samarbejde med Foreningen MED og Foreningen Consentio undersøge, hvordan de studerende på stu’erne bedst støttes til at bruge deres stemme.

Det primære afsæt har været at få hul igennem til de unge selv, og målet har derfor været inddragelse en række stu-uddannelser, herunder Sputnik Stu.

For SUMH handler det om at opbygge og fremme kompetencer, så de unge tør tage ordet når debatten drejer sig om deres verden og deres liv. At hjælpe dem til at forstå sig selv som relevante og konstruktive samtalepartnere, når der debatteres og tages beslutninger på lokalt og nationalt niveau.

Og det er netop en af de pointer, som leder på Sputnik Stu i København, Karen Nilsson Hasle, gerne vil have på dagsordenen:

Lige nu findes der ikke på samme måde, som på de andre uddannelser, et nationalt ungeråd. Det betyder, at politikere og andre samfundsansvarlige ikke har et sted, hvor de kan henvende sig for at høre de unges mening.

Om SUMH

Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) er en paraplyorganisation for og af unge med handicap. SUHMs primære vision er, at alle unge kan leve det ungdomsliv, de ønsker – uanset handicap, diagnoser og kroniske sygdomme. 

STU – Vejen til deltagelse

Projektet, STU – vejen til deltagelse, er støttet af Egmont Fonden og har til formål at indhente så meget viden, som muligt, fra de unge selv. Det handler om at komme i dialog og finde frem til, hvad det er, de unge har lyst at engagere sig i, og hvilke rammer, der skal til, for at få det til at lykkes. 

I starten af år 2024 søgte SUMH derfor efter en bred repræsentation af stu’er, både skoler, der i forvejen havde arbejdet med elevdemokrati, og skoler med mindre erfaring på området. 

Arbejdsredskabet har været facilitering af en række workshops og dialogmøder spredt henover året, hvor Sputnik Stu’s afdelinger i Hillerød og København var blandt de deltagende ungdomsuddannelser. 

Tidligere studerende, ledere og medarbejdere er inviteret med

Udover eleverne selv, så er både tidligere studerende fra landets stu-uddannelser samt ledere og medarbejdere inviteret med til workshops og dialogmøder. Det sker for at sikre et så bredt vidensfelt som muligt.

Tidligere studerende kan bidrage med viden om de udfordringer, der kan være ved at være studerende på en uddannelse rettet mod unge med særligt behov, og ledere og medarbejdere sidder med en stor viden om de muligheder og begrænsninger, der ligger i rammerne for stu-uddannelsen. 

 

HVAD SKAL PROJEKTET UNDERSØGE

Hvilke temaer og spørgsmål har unge på STU-skoler lyst til at engagere sig i?

Hvilke former for deltagelse og engagement kalder det på?

Hvad kan og skal man gøre for at understøtte den form for deltagelse?

 

Elevernes holdninger skal frem

Fomålet er, fortæller projektleder hos SUMH, Signe Lydal, til folkeskolen.dk, at få elevernes holdninger frem: “Mit håb er, at projektet kan være med til at vise de unge, at deres stemme har en værdi, og at det også gælder i resten af livet. At det ikke bare er de voksne omkring dem, som bestemmer, hvordan deres liv skal se ud”.

Det håb deler Karen Nilsson Hasle fra Sputnik Stu København. For selvom hun også oplever nogle af de unge komme styrket tilbage fra f.eks. praktikker og frivilligt arbejde, hvor de har oplevet, at de har gjort en forskel, og at deres mening har spillet en væsentlig rolle, så er det ofte det modsatte, der sætter dagsordenen: 

Mange af de unge har været i systemet i mange år, så det kræver meget øvelse i at turde tro på, at deres stemme også vægtes i samfundsdebatten.

Her kan du se, hvad de unge tænker om at få en stærkere stemme. Videoen rummer en række interviews med studerende fra Sputniks stu i København og er produceret af SUMH:

Projektet skal munde ud i anbefalinger

Efter årets afsluttende workshops og dialogmøder vil SUMH samle op og komme med anbefalinger til de medvirkende skoler.

Og til næste år igangsættes så næste fase i projektet. Her vil SUMH tænke et nationalt stu-råd ind  – præcis som foreningen Modstrøm for studerende på og omkring FGU

 

Læs om projektet på SUMHs hjemmeside her 

– og få mere indblik i Sputniks tre stu’er her:

 

Læs mere om Sputnik STU Hillerød

Læs mere om Sputnik STU København

Læs mere om Sputnik STU Hvidovre