Tre unge fra Sputnik STU Hillerød er hver onsdag i gruppepraktik hos Damgaards Vinhandel. En af dem er Alfred, som her fortæller, hvad praktikken betyder for ham:

”Jeg er gået fra sjældent at komme i skole om onsdagen til nu at møde stort set alle onsdage og faktisk se frem til det.”

Opgaverne er både fysisk arbejde på den store grund og praktisk arbejde på lageret med at sætte reklamemærkater på vinen:

”Her kommer vi ud og bruger vores krop. Når jeg får det ’break’, gør det skolen lidt nemmere resten af ugen.”​​

Løfter i flok

De unge møder i arbejdstøj og sikkerhedssko, og dagens første opgave er at flytte en række træstammer fra grunden. En lille opgave, der både i direkte og overført betydning kræver, at man løfter i flok.​

Dennis om praktikken hos Damgaards Vinhandel:
”Jeg nyder at være her. Gartnerarbejdet er meget afslappende, hvis man kan sige det. Man arbejder med noget levende; at få ting til at gro og at holde det pænt. Det er et meget venligt sted for mig, for jeg har en lav arbejdshastighed.”​

Tydelige rammer og klare opgaver

Tom Damgaard ejer Damgaards Vinhandel. Han kalder sig selv en praktisk begavelse, der ikke ved så meget om autisme. Han ved dog, at de unge ofte har behov for tydelige rammer: ”Jeg siger ikke ’Har du lyst til…’; jeg er mere ligefrem og siger ’Jeg skal have pakket de her kasser, jeg vil gerne have, du starter her.”

Tom Damgaard har haft samarbejde med Sputnik STU i omkring 2 år. Når han skal sætte ord på, hvad de unge får ud af at være hos ham, er disciplin og samarbejde nøgleord, og han lader de unge selv fordele arbejdet. ”Hvis de først lige kommer i gang, sker der altså noget ret hurtigt,” siger han.

Alfred fortæller, hvordan det går til: ”I starten gik det ikke så hurtigt, men så fandt vi ud af, hvem der er gode til hvad og fordelte opgaverne, så nu går det stærkt. Tom laver en prototype, og så hedder det ellers samlebånd. Vi har lavet 60 julegavepakker på en dag. Der bliver knoklet,” siger han med tydelig stolthed.

Fremtiden

Alfred er færdig med sin STU til sommer, og så venter fremtiden: ”Når jeg er færdig på STU’en skal jeg videre til Gentofte studenterkursus, på deres autismelinje. Slutmålet er noget med IT, men jeg har ikke lige fundet ud af, hvad filan det skal være endnu,” afslutter han med et smil.​

Fakta om gruppepraktik

 • ​Alle unge på STU skal i praktik mindst én gang i deres STU-forløb. De fleste er i flere forskellige praktikker.
 • ​Praktikken kan hjælpe de unge til at finde ud af, hvad de ønsker at arbejde med. De kan samtidig få afdækket, hvad de er gode til, og hvad de har behov for støtte til.
 • ​Gruppepraktik er en pædagogisk støttet praktik i et forudsigeligt miljø, hvor man er 3-4 unge afsted sammen med en praktikvejleder.
 • ​Gruppepraktikken danner ofte grundlag for, at den unge senere kan komme i en individuel ekstern praktik. Alle tre unge i artiklen har også været i individuelle praktikker.
 • ​Sputnik STU har en række faste praktikværter og aftaler herudover individuelle praktikker. Praktikken tager altid udgangspunkt i den unges ønsker og mål.
 • ​Jan Jeppesen er fast praktikkoordinator for Sputnik STU Hillerød. Kontakt ham på jaj@skolensputnik.dk
  ​​24 91 70 43

Fakta om Damgaards Vinhandel

 • ​Tom Damgaard importerer vin og sælger det bl.a. som medarbejdergaver til virksomheder.
 • ​Han har igennem knap to år haft samarbejde med Sputnik STU om praktik.
 • ​Vinhandlen ligger for enden af en smuk allé på Meløsevej i Skævinge.
 • ​Læs mere på http://damgaardsvinhandel.dk/